Colegiul National "Andrei Saguna", Brasov

Adresa:
Sirul Andrei Saguna, Nr. 1, Brasov
TEL.: 0268-419.400
FAX: 0268-419.400


   În anul 1850, la initiativa protopopului Ioan Popazu, a omului politic si istoricului George Baritiu si a carturarului Iosif Barac, ca si a locuitorilor români din Brasov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae si Sf. Adormire din Cetate, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxa Orientala, în Casa Bacanului.
   La 17 septembrie 1851 (de sarbatoarea Sf. Sofii), episcopul (devenit ulterior, mitropolit) Andrei Saguna a pus piatra fundamentala a cladirii scolii, la a carei edificare au contribuit toti cei care doreau, cu ardoare, învatamânt românesc.
   Din anul 1922 gimnaziul va purta numele ctitorului sau.
   La data finalizarii constructiei (1854), gimnaziul era - cronologic - al treilea din Transilvania, respectiv al saselea din tinuturile locuite de români, adaugându-se scolilor din Blaj, Bucuresti, Beius, Iasi si Craiova.
   În anul 1996 Liceul "Andrei Saguna" a devenit Colegiu National.
   Sala festiva, monument istoric, care aminteste de premiera operetei "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu, a fost pictata în 1862 de Iosif Clement. Tot atunci, peretele frontal a fost împodobit cu deviza "Litteris et virtuti", deviza permanenta a colegiului nostru, la care se adauga valorile de Bine, Adevar si Frumos pe care le promoveaza.
   Dintre fostii profesori si elevi ai colegiului 47 au devenit, în timp, academicieni.
   În prezent, Colegiul National "Andrei Saguna" scolarizeaza elevi în clasele V-XII, învatamânt gimnazial si liceal, de zi, cu o oferta medie de sase clase liceale pe an. Profilurile întâlnite în colegiu sunt: real, cu specializarile matematica-informatica, respectiv stiinte ale naturii si umanist, specializarea stiinte sociale. Se realizeaza clase intensive si bilingve de limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana), precum si clase intensive de informatica si matematica.
   Oferta educationala este deschisa si prin urmare diversificata, încercând sa se adreseze cerintelor unei societati moderne, în continua schimbare.
   Dupa încheierea programului de reabilitare (septembrie 2003) cofinantat de Banca Mondiala si Primaria judetului Brasov, Colegiul dispune de 27 sali de clasa, un centru de Informatica, dotat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii cu o retea de 26 calculatoare, în cadrul programului S.E.I, care se adauga celor 20 de calculatoare existente din dotari anterioare, un laborator de chimie, sali specializate de limba engleza, germana si franceza, limba româna si istorie, sala si teren de sport, precum si un valoros Muzeu de biologie, care poarta numele profesorului Dumitru Lupan.
   Biblioteca Colegiului are un numar de peste 32 000 de volume, din care un pretios fond documentar. Eficienta si valoarea progresului instructiv educational pot fi apreciate prin rezultatele scolare exceptionale ale elevilor nostri, reflectate pe de o parte în premiile la olimpiadele nationale si internationale, pe de alte, în rezultatele foarte bune la examenele de iesire din sistem.
   Absolventii claselor a XII-a sunt cuprinsi integral în învatamântul superior din tara si strainatate.
   Expresia calitatii demersurilor didactice o constituie, printre altele, Diploma de Excelenta acordata " Pentru performantele elevilor si dascalilor, obtinute la olimpiadele internationale din anul 2002 de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
   Colegiul are si un bogat ethos scolar cladit si prin traditiile reînviate dupa 1989: "Comanda", Maialul, 15 Mai, Ziua colegiului, alaturi de formatii artistice, Minisatul, fanfara, dansuri populare, teatrul în limbile româna, engleza, si franceza.
   Publicatiile periodice consacrate ale colegiului ca Anuarul, revistele "Prima verba", "Muguri", "Great expectation", se bucura de audienta în rândul elevilor si profesorilor.
   Începând cu 1999 profesori si elevii participa la Proiecte europene, promovând astfel cu succes si convingere în lume imaginea învatamântului nostru, a comunitatii locale, prin spiritul european de care a dat dovada pretutindeni.
   Nu în ultimul rând, valoarea de exceptie a procesului instructiv educativ se datoreaza colectivului de cadre didactice care a dovedit de-a lungul anilor competenta profesionala recunoscuta în tara si strainatate.

Revenire la pagina precedenta