Colegiul Tehnic "Mircea Cristea", Brasov

Adresa:
Str. Turnului, Nr. 3, Brasov
TEL.: 0268-423.108
FAX: 0268-423.108

 

Anul infiintarii - 1929 
Denumirea: "Scoala profesionala I.A.R. - Avioane" 
Patronaj: Fabrica I.A.R. si Ministerul muncii,solidaritatii si ocrotirilor sociale 
Efective: 4 clase 1929 - 1941 
Efective: 4 clase 1948 - 1981 
Alte denumiri 1981 - 2005 
Apar si alte forme de scolarizare: liceu tehnologic, forme de educatie a adultilor (maistri, seral, postliceal, reconversie profesionala), scoala primara, scoala gimnaziala


   Conferentiar universitar inginer Mircea Cristea (1926 / 1963) S-a nascut in comuna Cristian, judetul Brasov, la 2 septembrie 1925, intr-o familie care si-a castigat existenta prin muca, cinste si respect fata de semeni, atribute care au marcat evolutia viitorului dascal. 
   A urmat scoala primara si liceul in Brasov. Dotat cu o inteligenta iesita din comun si cu o mare putere de munca a terminat Liceul "Andrei Saguna" din Brasov, in anul 1945, printre primii elevi. A continuat studiile la Institutul Politehnic din Timisoara, Facultatea de Electromecanica pe care a absolvit-o in anul 1950. A fost un student deosebit de capabil, cu o pregatire teoretica si practica exceptionala, un bun coleg, mult apreciat de dascalii sai. Despre Mircea Cristea, Acad. Dorea Toma a afirmat ca "Un asemenea student apare o data la 20 de ani". A publicat in timpul facultatii lucrarea "Masina asincrona" (Timisoara, editura centrului universitar, 1950). La absolvirea facultatii a sustinut lucrarea cu tema "Influenta armonicilor asupra comportarii masinii asincrone". A terminat facultatea cu diploma de merit, fiind sef de promotie.
   Dupa terminarea facultatii, in perioada 1950-1956, s-a angajat la Intreprinderea Electroprecizia Sacele, unde a fost unul dintre cei mai talentati ingineri. A conceput, proiectat si introdus in fabricatie de serie, pentru prima data in tara noastra, urmatoarele produse: magnetou pentru sistemul de aprindere a motoarelor cu ardere interna cu un cilindru; demaror cu indus deplasabil (6 CP, 24 V); dinam (300 W, 24V); sistemul de aprindere cu bobina de inductie pentru autocamioane; motoare electrice universale pentru masini de gaurit; servomotare pentru ascensoare; aparate electrice pentru industria miniera. 
   A avut, de asemenea, preocupari in domeniul invatamantului. A contribuit la perfectionarea profesionala a inginerilor si tehnicienilor de intreprindere; a predat la Scoala de Ofiteri (1953/54) si la Institutul de Mecanica (1954/55) din Brasov. Din anul 1951 a trecut in invatamant , la Institutul de Mecanica din Brasov, unde si-a dovedit vocatia de dascal; a tinut prelegeri mult appreciate de studenti la disciplinele de Electrotehnica si Echipament electric pentru automobile ;a contribuit la dezvoltarea Laboratorului de electrotehnica;a infiintat si dotat Laboratorul de echipament electric pentru autovehicule ;a imbinat in mod stralucit activitatea didactica cu cercetarea stiintifica.A efectuat cercetari teoretice si experimentale cu aplicabilitatea in domeniul masinilor electrice sechipamentului electric pentru autovehicule din tara. Cartea "Echipamentul electric pentru automobile" publicata in 1962, la Editura didactica si pedagogica, prima lucrare in acest domeniu din tara, este o lucrare de sinteza deosebit de valoroasa. 
   O importanta realizare a lui Mircea Cristea in domeniul invatamantului o constituie infiintarea sectiei de electromecanica in cadrul Institutului Politehnic din Brasov. 
   A functionat pe post de conferentiar din 1960, functie pe care a fost titularizat in 1962. din 1962 a fost sef de catedra. In luna martie 1963 a devenit prorector. Un tragic accident a curmat viata ilustrului dascal Mircea Cristea, la 3 aprilie 1963. Pentru realizarile sale deosebite pe taram didactic si stiintific si in special, pentru contributia sa la infiintarea si dezvoltarea invatamantului electrotehnic din Brasov, propune acordarea post-mortem lui Mircea Cristea a titlului de profesor.

 
Revenire la pagina precedenta