Conferintele Saguna - Poezia vie

Publicat în Anunțuri acum 10 ani


POEZIA VIE – INTERES VIU

Sub numele de ,,Poezia vie”, al doilea eveniment din seria Conferinţele Şaguna, a avut loc în data de 23 octombrie 2013.

De ce ,,Poezia vie”? Această nelămurire care ne-a preocupat înainte de începerea evenimentului a fost clarificată de către cei doi invitaţi: Andrei Bodiu şi Adrian Lăcătuş, două personalităţi de seamă ale culturii braşovene. Profesori la Faculatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, cei doi ne-au captat atenţia printr-un discurs elevat, impregnat de un real talent didactic. Prin ,,Poezia vie” ne-au transmis următorul mesaj: percepţia elevilor faţă de poeţi şi operele lor nu este în totalitate corectă. ,,Elevii cred că toţi poeţii sunt morţi”, după cum a spus Andrei Bodiu, el însuşi fiind poet. Însă concepţia elevilor nu a apărut neapărat din vina lor, ci datorită modului în care aceştia studiază limba română la şcoală. Invitaţii ne-au oferit o altă viziune asupra acestei teme, permiţându-ne să cunoaştem atât scriitori în carne şi oase, cât şi un alt fel de poezie, o poezie rostită, plină de viaţă.

O surpriză plăcută a fost interesul acordat întâlnirii, atât de către elevi cât şi de către profesorii acestora. Centrul de Documentare şi Informare a oferit un spaţiu primitor evenimentului, toate locurile fiind ocupate de mulţimea participantă.

Un moment deosebit al întâlnirii l-a constituit lectura câtorva poezii aparţinând lui Andrei Bodiu. A urmat apoi o serie de întrebări adresate invitaţilor, care au răspuns cu bunăvoinţă şi răbdare elevilor, printre care se aflau şi ,,tineri scriitori”. Aceştia au primit sfaturi de folos care, probabil, îi vor provoca şi pe alţi liceeni la ,,a pune mâna pe condei”.

Într-o astfel de atmosferă plăcută, totul s-a derulat parcă prea repede. Când vorbele celor doi invitaţi au fost întrerupte de clopoţel, marcând sfârşitul întâlnirii, mulţi dintre noi ne-am fi dorit ca discuţiile să continue.

Aşadar, al doilea eveniment organizat în cadrul Conferinţelor Şaguna s-a bucurat, ca şi primul, de un real succes. Mulţumim domnilor Andrei Bodiu şi Adrian Lăcătuş pentru onoarea pe care ne-au făcut-o şi îi mai aşteptăm şi cu alte ocazii în şcoala noastră.

Cezara CREŢU


Categorii