Trecutul de langa noi - Istoria Comunitatilor locale

Publicat în Anunțuri acum 11 ani


PROIECTUL “Trecutul de lângă noi. Istoria Comunităţilor locale”

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Institutul de Istorie Orală, a iniţiat proiectul “Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale”, implementat prin programul POSDRU - “Investeşte în oameni”. Anul acesta, din judeţul Braşov au fost admise, pe baza dosarului de concurs, doamnele profesoare de istorie Motoroiu Roxana, de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, şi Răilean Victoria, de la Şcoala Generală Lunca Câlnicului.

Proiectul are ca obiectiv elaborarea şi interpretarea interviurilor de istorie orală în vederea recuperării unei părţi a memoriei recente a comunităţii locale. Proiectul a fost implementat în trei etape, având ca scop pregătirea cursanţilor, astfel încât aceştia să poată realiza un proiect de istorie orală cu ajutorul elevilor. Activitatea s-a încheiat la începutul lunii noiembrie 2012, prin evaluarea, în şcoală, a proiectului şi susţinerea unei lucrări de disertaţie cu privire la cercetarea efectuată.

În cadrul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” proiectul cu tema „Braşovul anilor ’80 ai veacului trecut” a fost susţinut în noiembrie 2012, în prezenţa comisiei trimisă de Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. La proiect au participat elevi din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, îndrumaţi de doamna profesoară Motoroiu Roxana. Au fost împărtăşite impresiile din timpul proiectului şi din timpul realizării interviurilor: „Pentru mine, să particip la acest proiect a însemnat să iau un contact direct cu istoria, pe care de obicei o vedeam scrisă în manuale. Privind în ochii personajului intervievat, mi-am dat seama de durerile, suferinţele si fericirile acelor vremuri. Istoria orală pare mult mai interesantă decât cea scrisă ". (Ioana Hodor, clasa a XI-a D)

Echipa de proiect:
Goidea Teodora – clasa a X-a F
Scurtu Diana – clasa a X-a F
Tăluţă Ana Maria – clasa a X-a F
Benga Horia – clasa a XI-a C
Constantin Alexandru – clasa a XI-a C
Toader Diana – clasa a XI-a C
Hodor Ioana – clasa a XI-a D
Mohan Aurelian – clasa a XI-a E
Popescu Ioana – clasa a XII-a A
Gonţea Anca – clasa a XII-a C
Gonţea Ioana – clasa a XII-a C
Olteanu Maria – clasa a XII-a C
Zaharia Florin – clasa a XII-a E
Borlean Lidia – clasa a XII-a F
Ciura Miruna – clasa a XII-a F
Stănescu Vlasie Anca – clasa a XII-a F


Categorii